. . .
30 Jun
30Jun

עיריית בית שמש היא הרשות הראשונה בישראל שמעבירה את תקציב 2026. התקציב בשנה הקרובה חוצה את רף המיליארד ו-157 מיליון ש"ח, גידול משמעותי של כ-120 מיליון ש"ח לעומת התקציב המאושר לשנת 2025, שעמד על מיליארד ו-30 מיליון ש"ח.

אישור התקציב המוקדם כחצי שנה לפני תחילת 2026 מגיע במסגרת תוכנית התייעלות תלת-שנתית (2025-2027) בה נמצאת העירייה. כחלק מהתוכנית, גובה התקציב לשנים הקרובות נקבע מראש וכולל שילוב בין תוספות השקעה לצד צעדי ייעול וחיסכון.

העירייה צפויה להתייעל בכוח האדם, בהוצאות התפעוליות ובחוזים והתקשרויות, תוך מיפוי והפחתת עלויות, לשם כך, יוקמו ועדות ייעודיות שיפעלו לטיפול בהתייעלות, כל אחת בתחום אחר ויורכבו ממנכ"ל העירייה, הגזבר, ונציגים מחברי המועצה.

• "בשורה אדירה לבית שמש": בכירי העירייה ל'בית שמש חדשות' על התקציב לשנת 2026  שעבר במליאת מועצת העיר • צפו:

במליאה התקציב עלה ל-3 הצבעות: בתחילה, לאחר הפסקה לתפילת מנחה עוד טרם הספיקו חברי המועצה להתיישב, העלה ראש העיר שמוליק גרינברג את התקציב להצבעה שאושר ברוב של 9 חברים בלבד, לאחר בקשה של חברים נוספים שהגיעו התקציב עלה שנית להצבעה אך הפעם הסכום שהוקרא היה שגוי ובכך התקציב עלה להצבעה בפעם השלישית.

חברי המועצה ביקשו שספירת ההצבעה תעשה בשיטת "הושיעה את עמך" בכך יצא שנספר "הושיעה" בלבד - חבר האופוזיציה גבאי המתנגד היחיד לתקציב • צפו:

תלאות הקדנציה הקודמת: המשנה לרה"ע שלמה ברילנט וחבר האופוזיציה נתי גבאי בוויכוח סוער • צפו:

מעיריית בית שמש נמסר על אישור התקציב: מליאת מועצת עיריית בית שמש אישרה את תקציב העירייה לשנת 2026, בהיקף חסר תקדים של כ-1.15 מיליארד שקלים, אשר משקף עלייה של כ-100 מיליון שקלים לעומת התקציב בשנה שעברה. מדובר במהלך אסטרטגי כולל, שנבנה במסגרת תוכנית התייעלות רב-שנתית בהובלת הצוות המקצועי בעירייה ובשיתוף פעולה עם משרד הפנים, ומטרתו להוציא את העיר ממעגל גירעונות מתמשך ולבסס יסודות יציבים לצמיחה עתידית.

ראש העיר שמוליק גרינברג אמר לאחר ההצבעה: "הציבור ביקש שינוי והנהלת העיר הנוכחית לוקחת אחריות על עתיד העיר ועל טובת בית שמש, ומביאה אותו בפועל. לא בסיסמאות אלא במעשים. בחרנו להשקיע דווקא כשקל היה לקצץ. זה איננו תקציב של 'עוד שנה', אלא תקציב של יציאה לדרך חדשה. זו לא תקווה, זו תכנית".

התקציב לשנת 2026 משקף גם תהליך נרחב של התייעלות פנימית וחיסכון תקציבי משמעותי בתוך מנגנון העירייה עצמו. בהשוואה לשנים הקודמות, נרשמה ירידה של כ־10 מיליון שקלים בהוצאות התפעוליות של יחידות העירייה, תוך מעבר לתקצוב מבוסס תוצרים, יעדים ותפוקות. מערך הכספים העירוני עבר שדרוג, שכלל סינון פרויקטים בלתי אפקטיביים והורדה יזומה של תקציבים שאינם מייצרים ערך ממשי לתושב.

במקביל, נרשמה הפחתה של 5.5 מיליון שקלים בתקציבי ריבית והצמדה - כתוצאה מהסדרה מחודשת של תזרים ההלוואות העירוניות. גם סעיף פירעון המלוות צומצם באופן משמעותי, עם קיטון של כ־7 מיליון שקלים לעומת השנים הקודמות. בתחום כוח האדם, בוצע מהלך יסודי של ביטול תקנים לא מאוישים, מיזוג מחלקות והקפאת גיוסים שאינם חיוניים - שהניב חיסכון מצטבר של כ־4.3 מיליון שקלים בשכר.

צעדים אלו לוו בשדרוג מקיף של מערכות הגבייה וההכנסות העצמיות של העירייה. מערכות ניתוח והצלבת נתונים חדשות שנכנסו לפעולה באגף הגזברות ובאגף הגבייה צפויות לחזק את העצמאות הכלכלית של העיר בשנים הקרובות.

לצד צעדים אלו, התקציב החדש מבטא סדר עדיפויות ברור: חינוך, רווחה, ניקיון, תרבות ושירות לתושב. תקציב החינוך לשנת 2026 הוא הגבוה ביותר בתולדות העיר ועומד על 434 מיליון שקלים. תקציב הרווחה זינק ב-28.6 מיליון שקלים בתוך שנה אחת והגיע ל-223.6 מיליון שקלים. גם ההשקעה בתרבות, אירועים ושירותים קהילתיים נמצאת במגמת עלייה - עדות למדיניות מוצהרת של הנהגת העיר: לא רק לשמר את השירותים החברתיים, אלא להרחיבם דווקא בתקופת התייעלות כלכלית.

התקציב כולל גם עדכון בשיעור הארנונה לשנת 2026, כחלק מההכנסות הנדרשות לייצוב תקציב העירייה. בעירייה מדגישים כי מדובר בצעד הכרחי במסגרת האחריות התקציבית הכוללת, שנועדה להבטיח את הרציפות של השירותים העירוניים ואף לחזק אותם. העלאת הארנונה מאפשרת לעירייה להמשיך ולהשקיע בתחומי הליבה - חינוך, רווחה, ניקיון ושירות לתושב - גם בתקופה של התאמות כלכליות הכרחיות.

ראש העיר שמוליק גרינברג אמר עם אישור התקציב: "הבאנו בשורות אמיתיות לתושבי בית שמש. לא על הנייר, אלא בשטח. אנחנו משקיעים את התקציב הגבוה ביותר בתולדות העיר בחינוך, מחזקים את הרווחה, מגדילים את ההשקעה בניקיון, בתרבות ובקהילה, ומשפרים את השירות לתושב בכל שכונה ובכל מגזר. לצד כל זה, נדרשנו גם לקבל החלטות לא פשוטות כדי שהילדים שלנו לא ישלמו על החלטות כושלות של שנים אחורה וכדי לוודא שנוכל להמשיך לשרת את הציבור ברף המצופה מאיתנו. זו החלטה לא פשוטה אבל מנהיגות שנאמנה לציבור מצריכה קבלת החלטות לא נוחות. הציבור ביקש שינוי, והנהלת העיר הנוכחית מביאה אותו בפועל. לא בסיסמאות, אלא בתכנון, בעבודה קשה, ובהחלטות שאף אחד לא העז לקבל עד היום".

גזבר העירייה, אריה ברדוגו, הסביר כי התקציב שהוגש לאישור המועצה נועד לשנות את מסלול כלכלת העיר באופן יסודי. "זו נקודת תפנית שמביאה את העיר לראשונה זה שנים למגמת התאוששות ממשית", אמר. "זו עשייה ניהולית מדויקת, לא פופוליסטית - אך קריטית לעתיד העיר. התקציב הזה מהווה מסגרת כלכלית מציאותית ואחראית, שמובילה לצמצום דרמטי של הגירעון ומכינה את הקרקע ליציאה לדרך חדשה של פיתוח כלכלי וצמיחה".

גם יו"ר ועדת הכספים, חבר המועצה מאיר שכטר, התייחס לאישור התקציב ואמר: "הציבור יודע לזהות מנהיגות - גם כשאינה מחפשת מחיאות כפיים. תודה לראש העיר שמואל גרינברג והצוות המקצועי, שמובילים רפורמה אמיצה שתזניק את בית שמש קדימה. התקציב הזה מבטא אומץ ציבורי, אחריות ושיתוף פעולה בין כל מי שרואה את טובת העיר לנגד עיניו".

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.